Vättern är en unik sjö och här kan man uppleva den fantastiska naturen, både på land och till sjöss. Långa stränder, branta klippor och skärgårdar bjuder in till många äventyrliga upplevelser. Förutom storrödingen, är Vättern känd för sitt kristallklara och rena vatten. Medeldjupet i Vättern är 40 meter och siktdjupet kan vara så mycket som 15 meter. Vädret vid sjön är väldigt gynnsamt och bidrar till en frodig växtlighet, men vädret kan slå om snabbt. Det gäller att ha koll på eventuell väderförändring, innan man beger sig ut med båt.

Kryssa på sjön

Det är något visst med att segla på sjön. Båtens guppande, vågornas skvalpande och vädrets olika skepnader, gör en tur på sjön en minnesvärd upplevelse. Är man intresserad av att komma ut på sjön med båt, finns det en hel del olika båtturer man kan åka med på. Där finns dagskryssningar och paketkryssningar, som utgår från Askersunds skärgård. Härifrån kan man uppleva många intressanta platser runt norra Vättern. Från Domsand går turer till Jönköping, Visingsö runt och Gränna. Naturkryssning ut till Motalabuktens öar, kan man ta från Motala. Turen bjuder på många naturskatter och vackra möten med djurlivet.

Med egen båt

Vill man kryssa runt i Vättern med egen båt, finns det många pärlor att besöka. Man ska dock vara väldigt medveten om att det plötsligt kan bli väderomslag och ofta utan förvarning. Ta god tid på er när ni kryssar runt och avvakta istället för att gå ut med båten. Det finns gott om gästhamnar runt hela sjön och vill man segla i skärgård är det norra Vättern som gäller.

Askersund-Vadstena

Från Askersund kan man segla ner mot Motala. Igelbäckensbrygga i Motala har fina vandringsleder, om man känner för att sträcka på benen lite. Här finns även en gammal masugn att beskåda. Fortsätter man mot Vadstena, passerar man Ombo öarna, där man kan pausa för ett uppfriskande dopp i sjön. En del av öarna ger ett tropiskt intryck med klarblåa laguner. Väl i Vadstena kan man ankra båten i vallgraven, som går runt slottet, vilket är en häftig upplevelse. I Vadstena finn mängder av historiska platser.

Gränna-Habo

I södra delarna av Vättern finns Visingsö, som är Vätterns största ö. Från Gränna kan man segla till färjelägret på ön och går på en spännande tur till Visingborgsslott, innan man seglar vidare ner mot Näs och ruinerna från Sveriges första riksborg. Härifrån tar man kurs mot Habo. I Habo hittar man den berömda Habo kyrkan, byggd helt i trä. Vill man uppleva lite mer mystik, ska man besöka Falks grav. Falk var en rånare och den siste att avrättas i Habo socken och det märkliga med hans grav, är att det alltid finns färska blommor vid graven och det är ingen som vet var blommorna kommer ifrån.